Big data en vijf strategische tips!

Een nieuwe term voor bedrijfskapitaal is “Big data”. Het is steeds belangrijker geworden om goed gebruik te maken van de data welke een bedrijf heeft. Het is steeds belangrijker om goed gebruik te maken van de data welke er in een bedrijf is. Het is vaak overweldigend om te zien wat er allemaal met de data mogelijk is. Hoe kan ook jouw bedrijf gebruik maken van de “Big data” welke al in het bezit is? We geven graag een vijftal strategische tips om big data te gebruiken in jouw business.

Beschikbare data!

Het is verrassend hoeveel data er aanwezig is in een bedrijf. Het is een feit, dat er steeds meer data verzameld en vastgelegd wordt in een bedrijf. Het is jammer om het potentieel van deze data niet optimaal te gebruiken. Het helpt om de klanten nog beter van dienst te zijn en om betere beslissingen te nemen. Het biedt ook uitdagingen. Hoe kun je op basis van welke gegevens de beste beslissingen nemen? Welke gegevens en welke data zijn belangrijk om de beslissingen te nemen. Het is belangrijk om de juiste keuzes te maken op basis van de juiste data. Hoe kun je echter jouw business veranderen naar een organisatie welke op basis van data handelt en acties onderneemt?

Inventariseer als eerste welke data van belang is

Om een big data systeem in te richten is het belangrijk om alle data stromen en communicatie stromen te kennen binnen een bedrijf. Het is dan pas mogelijk om daadwerkelijk te ontdekken welke data er is. Hierna kan de data geanalyseerd worden. De data is vaak aanwezig in CRM (client resource management) systemenen databases van het bedrijf. Ook is er data buiten deze bronnen te vinden. Het gaat onder andere om posten op social media, website bezoekers en ook statistieken van de site.

Wie is actief bezig met de data?

Vaak zijn het de IT afdelingen welke zich bezig houden met de data van alle betrokken systemen. Ook de CEO en de marketingafdeling zijn actief met data. Data wordt vaak gebruikt bij marketingacties. Het gaat hier vaak om het personaliseren van acties, maar ook het segmenteren van de verschillende doelgroepen. Het is belangrijk om de data van de verschillende afdelingen goed te mixen en samen te laten komen. De data zal zorgen voor de mogelijkheid om het bedrijf maximaal te laten groeien.

Geen natte vinger werk!

Het is belangrijk om te weten, dat het werken met grote hoeveelheden “big” data geen natte vinger werk is. Het is een instrument om te gebruiken voor het maken van belangrijke beslissingen. Door de data op de juiste manier te lezen en te interpreteren is het mogelijk om sprongen mee te maken binnen je bedrijf. De gegevens op de juiste manier analyseren om de juiste verbanden te leggen en te zien zorgen vaak voor grote groeimomenten. Het is belangrijk om hier maximaal gebruik van te maken met de juiste tools.

Security en privacy!

Het is van groot belang om te zorgen, dat alle data goed beschermd is. Het is belangrijk om de data veilig te beschermen. De privacy regels worden steeds scherper en strenger. Het is belangrijk om ervoor te zorgen, dat de gegevens goed beschermd worden en blijven. Datalekken, diefstal en andere mogelijkheden worden gebruikt om de gegevens van klanten en leveranciers te gebruiken. Het is belangrijk om de gegevens te beschermen en om de data niet te laten lekken. De nieuwe GDPR privacyregels zijn hierbij natuurlijk ook van groot belang, waarbij de partij welke de data bewaard aansprakelijk is voor datalekken en de bescherming van de gegevens.

Een goede infrastructuur van de IT

Zorg ervoor, dat alle data op een gestructureerde manier in de organisatie bewaard blijven. Het is slim om de gegevens ook centraal te beheren. Het maakt het niet alleen mogelijk om zo de data beter te combineren met elkaar, maar ook om het beter te beschermen. Het is dan ook mogelijk om meerdere afdelingen te alarmeren vanuit het centrale systeem. Bijvoorbeeld bij marketingacties, voorraadbeheer en ook het weer of een gebeurtenis op social media.

De infrastructuur moet op het gebied van software en hardware goed afgestemd zijn om dit te realiseren. Het is belangrijk om te zorgen voor een geheel wat met elkaar kan communiceren en samenwerken.

Big Data! De toekomst

Het moge duidelijk zijn, dat big data de toekomst is om sneller te kunnen groeien met je bedrijf.

 

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email