HTML5 Vacatures
Banen van september 2024 voor HTML5 recent bijgewerkt!
HTML5
HTML5 (HyperText Markup Language 5) is de nieuwste, afgewerkte versie van de HTML-standaard. Deze nieuwe taal bevat de functionaliteit van zowel HTML als XHTML. Verder verbetert HTML5 ook de kleine foutjes van zijn voorganger en levert hij betere ondersteuning voor webapplicaties. De term HTML5 wordt ook gebruikt als marketingterm, waarbij naast HTML-versie 5 ook omliggende technieken zoals CSS3, JavaScript, XML, JSON en SVG meegenomen worden in de definitie.
HTML5 is een W3C-standaard (recommandatie) sinds oktober 2014. Verschillende HTML5-functies werden echter reeds voor het officieel publiceren van de W3C-standaard geïmplementeerd in sommige webbrowsers, gebaseerd op eerdere versies van de HTML-standaard (bijvoorbeeld op de kandidate recommandatie). Deze functies werden vervolgens gebruikt door verschillende websites.
Ontstaan
De Web Hypertext Application Technology Working Group (WHATWG) diende half april 2007 het voorstel in bij de W3C-werkgroep om ‘hun’ HTML 5 als startpunt te gebruiken voor de verdere HTML-ontwikkeling. Verdere wensen waren dat de naam ‘HTML5’ een officiële status zou krijgen en dat Ian Hickson van de WHATWG zou blijven werken aan de specificatie. Uit de uitslag van de enquête die de W3C-werkgroep hield, blijkt grote steun voor de drie voorstellen; slechts een enkeling van de 102 leden die meededen aan het referendum stemde tegen. Ook Dave Hyatt van Apple werd hierbij pro forma benoemd als editor voor HTML5. Hij werd door de WHATWG naar voren geschoven om Hickson te vergezellen toen de W3C-groep aangaf één editor te weinig te vinden. In de toekomst zal het team van editors mogelijk nog worden uitgebreid, volgens de W3C.
Sneller en goedkoper
HTML5 maakt het ontwikkelen van een website of webapplicatie goedkoper en sneller dan ooit tevoren. De wijd verbreide ondersteuning van CSS zorgt ervoor dat stijlaanpassingen snel kunnen gebeuren zonder dat er nog geraakt wordt aan de eigenlijke inhoud van de pagina’s.
Dankzij mediaqueries kan de vormgeving van een site zich naadloos aanpassen aan de schermresolutie van het apparaat waarop het wordt weergegeven. Ontwikkelaars moeten niet langer ingewikkelde scripts schrijven voor het herkennen van de browser (“browsersniffing”), maar kunnen één lay-out bouwen die zich ook op toekomstige toestellen netjes gedraagt. Dit betekent dat je niet langer meerdere “versies” van één site moet maken, maar de lay-out kan laten reageren op zijn omgeving (responsive design).