Record aan ICT-vacatures in 2015 wordt in 2016 vast verpulverd

Gedurende 2015 zijn er meer vacatures online geplaatst voor IT’ers dan in welk jaar dan ook, constateert iSense. Voor 2016 ligt een nieuw record in het verschiet.

Het aantal online geplaatste ICT-vacatures steeg in 2015 ten opzichte van 2014 met ongeveer 20 procent. Dat is de sterkste groei die iSense in jaren heeft gezien. De grootste vraag gaat – zoals dat de afgelopen jaren al het geval was – uit naar programmeurs. Vooral de vraag naar software ontwikkelaars binnen Java, PHP en .NET omgevingen blijft stijgen.

De meeste kans op een nieuwe baan maak je in Noord- en Zuid Holland. Ongeveer de helft van alle online gezette ICT-vacatures heeft betrekking op een baan in die provincies. In de provincies Zeeland, Overijssel en Friesland werden gedurende 2015 opvallend weinig ICT-vacatures geplaatst; gezamenlijk slechts 3% van het totaal.

iSense verwacht dat de stijging in 2016 doorzet. Het belang van ICT neemt toe. Organisaties lopen constant het risico dat hun business wordt ‘ingepikt’ door moderne – op software gebaseerde – alternatieven. De meest concurrerende / disruptieve bedrijven van tegenwoordig zijn immers softwarebedrijven. Daarnaast constateert iSense dat bedrijven dankzij de verbetering van de economische situatie weer bereid zijn te investeren in IT.

Prettige onderhandelingspositie voor ICT’ers

Vincent Day, Managing director iSense ICT Professionals, waarschuwt werkgevers dat ze zich moeten realiseren dat dit de kandidaten in een comfortabele situatie brengt: “De vraag wordt steeds groter, maar de pool met beschikbare IT’ers wordt kleiner. Organisaties moeten zich bewust zijn van deze verschuiving in de markt; zij die niet snel genoeg schakelen, komen uiteindelijk met lege handen te staan. De IT’er van de toekomst heeft keuze uit tientallen werkgevers; hij tast af, bekijkt de arbeidsvoorwaarden, onderhandelt en kiest uiteindelijk voor het aanbod dat het beste op zijn wensen aansluit. We gaan richting een markt waarde kandidaat het voor het zeggen heeft en het is belangrijk dat organisaties zich dit gaan realiseren.”

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email